Co ničí kolagenová vlákna v těle?

Být trochu marnivý je užitečné, když vás to donutí žít zdravě

"Vykouřit krabičku denně, posnídat koblihy a večeřet polívku z pytlíku, opalovat se při tom u “Mácháče” do oranžova.  To asi nebude pro dobrou pleť úplně ideální životní styl."

Proč někteří lidé vypadají v padesáti na čtyřicet a jiní ve stejném věku na šedesát? Svoji touhu po mládí naši předkové řešili konzultací s alchymistou, který jim obvykle naordinoval aplikaci nějaké toxické mastičky, přikládání pijavic, nebo speciální zaříkadlo. Naštěstí už dnes máme kolagen :)

Proces stárnutí je jedním z nejzkoumanějších témat vědců napříč mnoha obory. Lékaři, jejichž úkolem je zachraňovat a zkvalitňovat lidské životy, vynalezli mnoho způsobů, jak stárnutí vizuálně nebo i reálně oddálit - bohužel ale jenom trochu -  pesimista by řekl, že to jsou polovičatá řešení. V reklamě na dermatologické kliniky sice mnohdy tvrdí, že “po naší zázračné terapii vizuálně omládnete o deset let”, i když ve skutečnosti je to tak o pět. 

Neexistuje nic, co by dokázalo obrátit čas. Přesto lidé, kteří chtějí vypadat alespoň o trochu mladší, mají mnoho možností, jak si trochu pomoct. Můžete se rozhodnout pro plastickou chirurgii, která je drahá a riskantní a při jakékoliv narkóze je šance, že se už nikdy neprobudíte. Nebo investujete do různých procedur s rejuvenačními lasery a ultrazvuky, při kterých hrozí zjizvení a pigmentace pokožky, zákroky se musí opakovat a jsou finančně náročné. Taky můžete zbytečně utrácet za systémy péče o pleť - nakupovat krémy ze Sephory za 5 tisíc, které zlepšují pleť pouze dočasně a na povrchu. Pokud však chcete komplexnější a dlouhotrvající řešení, zvolíte změnu životního stylu, kterou doplníte vědecky prověřenými potravinovými doplňky a terapiemi.

Lidský věk prozradí hlavně vizuální stav kůže, a ten je přímo úměrný tomu, zda je v ní dostatek kvalitního kolagenu - kůže je tvořena kolagenem ze 75% až 80%. Produkce kolagenu se ale začne snižovat už koncem puberty a poté ubývá zhruba o 1% za rok, a kolagen je klíčem k mladistvému vzhledu.

Suplementace kolagenu je ta nejbezpečnější a zároveň nejjednodušší věc, kterou můžete pro svoji kůži udělat. Pokud chcete opravdu vypadat v padesáti na čtyřicet, ideální cestou je změna životního stylu. Touha vypadat dobře je sice marnivá , ale můžete ji využít, abyste byli zdravější. Degradace kolagenu se děje z mnoha důvodů, z nichž některé jsme schopni svým životním stylem ovlivnit, s dalšími se nic dělat nedá. Jaké jsou faktory, které ovlivňují kolagen v pleti stejně jako vaše zdraví? 

Slunce. UV záření není jen o stárnutí kůže, ale i o možné rakovině

Je vědecky prokázáno, že kolagen UV světlem degraduje a zvyšuje se riziko rakoviny kůže.  Na slunce občas jít musíte, jinak byste zaprvé měli nedostatek vitamínu D a za druhé by utrpěla vaše psychika. To, jak moc vystavujete svoji pleť slunečnímu záření se dá ovlivnit. Řešením je každý den, ale obzvlášť v ty slunečné, používat ochranný opalovací krém se silným SPF faktorem a zredukovat opalování v soláriu na minimum. Když chce člověk vypadat opáleně, může také zvolit modernější metody, které pokožku pouze nabarví souměrným nástřikem opálení.

Kouření je po slunci hned druhým největším akcelerátorem opotřebení pleti

To, že kouření způsobuje rakovinu a zrychluje stárnutí, je všeobecně známý fakt. Je to proto, že snižuje okysličování tkáně, která pak nemůže pořádně regenerovat, takže zůstane poškozená nebo dokonce odumírá. Zajímavá je studie na dvojčatech, z nichž jedno kouřilo a druhé ne, která jednoznačně prokázala, jak moc velká je kouření pro vzhled obličeje pohroma. V poslední době se alespoň rozšířily elektronické cigarety založené na vaporizaci, které jsou jako zlozvyk pro pleť mnohem šetrnější.

Jídlo ovlivňuje nejen vzhled pleti a tloušťku, ale i naši psychiku a délku života

Je to smutné a nefér, ale jídlo, které většině lidí chutná ze všeho nejvíc, jim zároveň škodí. Bohužel, karbanátky, klobásy, větrníky, smažený sýr a mnoho dalšího jsou příčinou toho, že se v těle zvyšuje zánětlivost - imunitní systém nám funguje nejen při setkání s virem nebo bakterií, ale i v momentě, když se do organismu se dostávají látky, které by neměly. Zánět, kromě toho, že je lidem z něho špatně, trpí únavou, bolestí a špatným trávením, je jedním z největších nepřátel jakékoliv tkáně, a pro pojivovou kolagenovou tkáň to platí dvojnásob.

Mezi dietu, která zvyšuje v těle zánětlivé procesy, patří jídlo bohaté na cukr, jednoduché karbohydráty (hlavně bílá mouka), smažená jídla, vysoce zpracovaná jídla a prefabrikáty plné umělých látek. Taková potrava aktivuje imunitní systém a zvyšuje zánětlivost po celém těle - a narušuje tak produkci kolagenu. 

Stres, pleť a zvýšený kortizol

Dalším faktorem, který zvyšuje zánětlivost v těle, je stres. Spojitost stresu, zánětlivosti a zhoršené produkce kolagenu je prokázána studiemi. Stres mimo jiné způsobuje navýšení hormonu kortizol, který snižuje produkci kolagenu také. 

Když jste ve stresu, tělo vynakládá energii na boj, namísto aby se soustředilo na vytváření a regeneraci nových tkání. Vyhnout se stresu není možné, ale každý člověk by se měl seznámit se základy toho, jak pečovat o svoje duševní zdraví a vědět, kdy je načase vyhledat odbornou pomoc. Pro snížení produkce hormonu kortizolu lze mimo jiné systematicky dodržovat spánkovou hygienu. 

Abyste se cítili ve vlastním těle dobře, můžete dělat mnoho věcí. Změnou životního stylu k lepšímu nepomůžete jenom svojí pleti, ale i psychice, kognitivním funkcím, zkrátka celé svojí bytosti. Proto je vaše marnivost užitečná - donutí vás žít zdravěji.