Doplněk stravy, který ocení každý

Určitě jste již slyšeli o kolagenu, který má být velkým přínosem pro lidský organismus. V časopisech, rádiích, na televizních stanicích a na dalších místech poskytujících reklamu. Proč tomu tak je, že je kolagen v posledních letech tak populární? Abychom si dokázali na tuto otázku odpovědět, pojďme se nejdřív podívat v krátkosti do historie kolagenu.

Historie kolagenu

Název pochází řečtiny, kde „kolla“ je „lepidlo“ a slovo kolagen tedy představuje „výrobce lepidla“. Odkazuje na raný proces vaření šlach a kůže zvířat za účelem získání lepidla. Dokonce nejstarší zjištěné lepidlo světa obsahovalo kolagen. Bylo to již před 8000 tisíci lety. Kolagenové lepidlo pak používali také Egypťané před 4000 lety a domorodí Američané před 1500 lety. Struktura kolagenu byla  vědcům dlouho dobu skryta. Její objev se datuje až do poloviny 30. let 20 století. Popularitu pak začal nabírat až v 80. a 90. letech minulého století, kdy se stával častou přísadou doplňků stravy na klouby. Nicméně dávkování bylo v řádech miligramů a benefity se ukázaly býti zásadní až v momentě, kdy se zjistilo, že dávky jsou potřeba spíše gramové.

Kolagen a stárnutí

Collagen (v angličtině) je v podstatě bílkovina, která zaměstnala již různé vědce a díky prozkoumaným výsledkům se tato složka stala více oblíbenou v podobě doplňků stravy. Musí se ale nechat, že skutečně přináší pro tělo velmi příznivé benefity a jak se zdá, tak díky ní se dá ovlivnit i proces stárnutí.  Respektive ten subjektivní pocit, protože ten skutečný věk, který máme každý na papíře zastavit nelze.

Za zmínku rozhodně stojí to, že kolagen je stavební kámen pojivových tkání a tudíž se zcela přirozeně objevuje v celém lidském těle. Tělo, pokud je plné síly a překypuje mládím, tak si kolagen tvoří samo. Jenomže již od 25 let jeho produkce klesá a dá se říci, že jakmile se věk blíží k padesátce, tak se téměř netvoří vůbec. Naštěstí nic není ztraceno, jelikož v současné době existuje možnost průběžně si kolagen doplňovat a tím podpořit zdravý organismus s funkčním aparátem, perfektní pokožkou, vlasy i nehty.

Nejlepší kolagen pro tělo?

Kolagenů dnes existuje celá řada. Dají se dělit na druhy podle zdroje, metody zpracování, nebo také typy podle toho, na kterou část těla jsou vhodné. Může se i zatočit hlava z představy, kolik toho člověk musí vědět. Naštěstí máte nás, protože mezi nejlepší patří hydrolyzovaný rybí kolagen, který se skvěle vstřebává, obsahuje hned několik typů kolagenu a dobře se kombinuje s dalšími účinnými látkami. Tím přináší tělu skutečné výsledky ve viditelné podobě. V dalším článku se zaměříme na specifika kolagenu, jako jsou jeho druhy, typy, k čemu je dobré znát molekulární hmotnost a další charakteristiky či výhody kolagenových přípravků.