Kolagen a těhotenství. Ano či ne?

Klinické studie chybí, ale vše naznačuje tomu, že kolagen v těhotenství neškodí. Rozhodnutí je však na vás.

Děti jsou samozřejmě požehnání, ale těhotenství dává tělu pořádně zabrat. Když je žena v jiném stavu, musí tomu výrazně přizpůsobit svůj životní styl a dávat velký pozor, aby do svého těla nedostávala něco, co by mohlo nenarozené dítě poškodit - a že je takových věcí hodně - syrové maso, měkké sýry, sushi, některé byliny, káva, alkohol, léky… Jak je to s kolagenem? Pokud použijete “zdravý selský rozum”, kvalitní kolagen by při těhotenství a kojení měl prospívat, ne škodit. 

Kolagen je základní stavební látka organismu, která přirozeně vzniká spojením dvou aminokyselin - glycinu a prolinu za pomoci vitamínu C. V době těhotenství, kdy v těle dochází k obrovským změnám, a navíc v něm vzniká úplně nový organismus, se nám “stavební látky” opravdu docela hodí, a ne všechny se dají získat z pestré stravy. Je všeobecně známo, že vegani potřebují suplementovat vitamín B12 a těhotné ženy mají doplňovat kyselinu listovou, jinak jim hrozí onemocnění. Jak těhotnému tělu může prospívat kolagen ve formě peptidů? Usnadní růst nových tkání, a zahojí ty poškozené.

Po porodu ženu čeká náročné hojení, a to včetně závažných natržení perinea nebo jizvy po císařském řezu - a v tomto stavu musí zvládat pečovat o dítě, někdy i bez jakékoliv pomoci. Kolagen významně podporuje a regeneruje namáhané tkáně a pomůže dostat se zase brzo do formy. Kromě toho ale má kolagen mnoho dalších benefitů.

  • Podporuje zdraví kůže, která je při těhotenství hodně namáhána a někdy ji gravidita nenávratně poškodí. Kolagen zvyšuje šanci, že nebudeme mít tolik strií a převislé kůže.
  • Kolagen přispívá k tomu, abychom měli zdravá střeva, což znamená nejen lepší trávení, ale i celkovou imunitu. Užívání kolagenu také snižuje i nadýmání, které si v těhotenství mnozí "užívají".
  • Kolagen podporuje zdraví kloubů. Někdo v těhotenství přibere dvacet kilo, a to už naše klouby pocítí.  Kolagen je prokazatelně regeneruje a snižuje jejich bolestivost.
  • Díky glycinu, látce přítomné v kolagenu, snižuje kolagen hladinu oxidačního stresu, který je spojován s typicky těhotenskou nemocí - preeklampsií.
  • Kolagen pomáhá zachovávat strukturální integritu všech orgánů, zatímco podporuje růst nových tkání - třeba našemu miminku.

Potravinové doplňky a prenatální vitamíny se hodí nejvíce těm, kterým je v těhotenství špatně, nebo nemají čas připravit si dokonalý jídelníček plný ryb, zelených fazolek, červené řepy a podobných lahůdek. Někdy v těhotenství neovladatelně toužíme po tuku a cukru. Perfektně vyladěný životní styl a jídelníček nezvládá skoro nikdo, proto je na uváženou sáhnout ke kvalitním a ověřeným potravinovým doplňkům. 

A i přes tyto výše uvedené faktory je často na kolagenových přípravcích uvedeno “není vhodné pro těhotné. Pro zařazení jakéhokoliv doplňku stravy do kategorie vhodných je nutné, aby daný výrobek prošel četnými klinickými studiemi za účasti právě nastávajících maminek. A ty jsou často extrémně nákladné. Proto se bohužel musíte rozhodnout sami, jestli kolagen zařadíte, nebo ne. Od věci není ani, požádat o radu svého praktického lékaře.
 

O přípravku více o přípravku Orca Collagen
Koupit koupit Orca Collagen
Reference vaše zkušenosti