Kolagen pro snížení váhy

Po mořském kolagenu hubnete a rychleji nabíráte svalovou hmotu

Kolagen lidé užívají hlavně kvůli touze po kvalitnější pokožce, vlasům a zdravějším kloubům. Existuje ale několik dalších beauty benefitů, které se sebou suplementace kolagenu přináší.

Kolagen vyživuje všechny tkáně těla a komplexně tak léčí tělo na všech úrovních. Kolagen sice nezpůsobuje hubnutí přímo, jako to dělají látky typu Ozempic (lék pro cukrovkáře) nebo Adipex (anorektikum, které umí být i nebezpečné), ale tak, že vyživuje celý organismus a posiluje ho. Kolagen také pomáhá uzdravit střevní mikrobiom, reguluje hladinu krevního cukru a přispívá k pocitu sytosti. Při pravidelnému užívání kolagenu je snadnější zhubnout, nabrat svalovou hmotu a svoji formu si udržet.

Kolagen a hubnutí - lékařské studie

Zázraky nečekejte, ale cesta k lepšímu tělu bude za díky mořskému kolagenu mnohem méně trnitá. Podívejme se na vědecké studie, abychom zde jenom nepsali plané sliby.

  • Studie, která spojuje téma užívání kolagenu a hubnutí je z června roku 2023 má trochu krkolomný název:  “Kolagenní peptidy působí proti obezitě ovlivněním poměru firmikutů/bakteroidů ve střevech”. Studie zjistila, že kolagen ve střevech redukuje mikroorganismy, které k obezitě přispívají a naopak pomáhá “nakrmit ty hodné”. To znamená, že kolagen mimo jiné funguje jako prebiotikum, což je předpoklad k růstu a dlouhé životnosti tolik užitečných probiotik. Čím víc vyladěný je střevní mikrobiom, tím je pak hubnutí snazší.
  • Další studie z téhož roku, která se zabývá souvislostí mezi kolagenem a hubnutím, se nazývá “Role suplementace kolagenu na zlepšení inzulinové rezistence”. Studie dokazuje, že kolagen zlepšuje citlivost buněk na hormon inzulin, a pomáhá tak lidem, jejichž obezita má souvislost s probíhající nebo začínající cukrovkou.
  • Kolagen přispívá k tvorbě svalové hmoty a čím víc svalové hmoty máme, tím více pálíme kalorií. Studie z roku 2015 s názvem “Suplementace kolagenními peptidy v kombinaci se silovým cvičením zlepšuje svalovou hmotu u starších mužů s úbytkem svalů”. Jednalo se o randomizovanou kontrolovanou studii, které se zúčastnili starší dospělí muži. Ti absolvovali 12 týdnů silového tréninku. Polovina účastníků užívala doplňky stravy s kolagenními peptidy, zatímco druhá polovina užívala placebo. U těch, kteří měli účinnou látku, opravdu došlo k zvětšení svalové hmoty a ztráty tuku oproti skupině, která dostávala placebo.
  • Kolagen dokonce redukuje vznik tukových buněk, tzv. adipocytů. Studie z roku 2019  “Vliv užívání kolagenu na hmotnost tuku v těle u dospělých s nadváhou” použila kolagen z rejnoka. Studie byla randomizovaná, dvojitě zaslepená a s kontrolní skupinou pobírající placebo se jí celkem zúčastnilo 90 lidí. Experiment dokázal, že kolagen pozitivně ovlivňuje metabolismus lipidů (tuků). U všech účastníků užívajících kolagen se během 12 týdnů konstantně zlepšovala tělesná stavba směrem k ideálnímu poměru svalů a tuků.


A jako bonus můžeme konstatovat, že kolagen je protein, a proteiny obecně napomáhají pocitu sytosti. Kolagen dokonce více, než ostatní - podle experimentů kolagen nasytí o 44% více, než mléčný protein kasein.