Kolagen, opravdová pomoc, nebo další podvod?

Asi se nebudete divit, protože jak jistě víte, na internetu se pohybuje mnoho pochybných existencí, které vydělávají na lidské důvěřivosti. Slibují, že díky jejich vodičce na plešaté hlavě vyroste hříva hustých vlasů. Tvrdí, že jejich skvělý přípravek zahubí (neexistující) lidské parazity způsobující všechny nemoci světa, a vy se bez parazitů budete cítit jako noví. Dávají lidem s pár kily navíc planou naději, že je zbaví tukové břišní pneumatiky za 2 týdny - bez cvičení a úpravy stravy - stačí si jen koupit jejich zázračné pilulky. Chtějí vám vnutit podivný stroj, který přemění vaši obyčejnou vodu z kohoutku na léčivou, jako byste pili z pohádkové studánky. Jistě se vám vybaví ještě podobné další vynálezy - další pilulky, kapičky, omlazující krémy a léčivé přístroje jako z budoucnosti.

Kolagen, i když se vám jeho boom může zdát až neuvěřitelný, mezi tyto podvody, které využívají lidské touhy být zdravý, mladý a krásný, nepatří. Kolagen není zázrak, který by z vás udělal jiného člověka. My spolu s odborníky jsme přesvědčeni, že po něm budete o malý kousek krásnější a zdravější. Jeho účinnost je potvrzena nezávislými vědeckými studiemi lidí, kteří jsou experti v oblasti biochemie, medicíny a  dermatologii. Efektivita pravidelného užívání kolagenu je prokázána mnoha aktuálními studiemi. Pojďme zmínit některé z nich.

Účinky suplementace hydrolyzovaným kolagenem na stárnutí kůže: systematický přehled a metaanalýza (2021)
Shrnutí dosavadních studií o účincích kolagenu na lidskou pokožku. Bylo vybráno 19 studií s celkem 1 125 účastníky ve věku od 20 do 70 let, z nichž 95 % bylo žen. Skupinová analýza studií ukázala příznivé výsledky suplementace hydrolyzovaným kolagenem ve srovnání s placebem. Pleť byla lépe hydratovaná, měla lepší elasticitu a méně hluboké vrásky.

Mořský kolagen: slibný biomateriál pro hojení ran, stárnutí kůže a regeneraci kostí (2022)
Studie prokázala, že mořské neboli rybí zdroje kolagenu jsou výrazně výhodnější než zdroje suchozemských živočichů. Mořský kolagen má schopnost podporovat “reepitelizaci kůže, vaskularizaci, migraci fibroblastů” a celkově rychlejší hojení ran.

Biomateriály na bázi kolagenu pro biomedicínské aplikace (2021)
Studie o všeobecných vlastnostech kolagenu a jeho širokém uplatnění v biomedicíně, například při hojení ran, tkáňovém inženýrství (při popáleninách a kožních štepech) a doplňování kůže.

Perorální suplementace kolagenem při stárnutí pleti: Je to módní výstřelek, nebo budoucnost? (2019)
Shrnutí všech dosavadních studií účinnosti kolagenu. Závěr je, že účinky kolagenu si žádají další data, ale jeho potenciál je velmi nadějný.

Vliv užívání kolagenu na vlhkost kůže a kolagenní síť v kůži: důkazy z živého modelu a randomizovaných, placebem kontrolovaných klinických studií (2015)
Studie prokázala, že konzumace kolagenu zvýšila hydrataci kůže už po 8 týdnech užívání. V hlubokých vrstvách kůže se zvýšila hustota kolagenních vláken, počet narušených kolagenních vláken se snížil již po 4 týdnech užívání. “Experimenty typu ex vivo ukázaly, že peptidy obsažené v kolagenu aktivně podporují tvorbu kolagenu”. Výsledky přetrvávaly i po 12 týdnech.

Účinky doplňku stravy s kolagenními peptidy na elasticitu, hydrataci a vrásky pokožky (2015)
Tato studie ukazuje, že perorální výživový doplněk sestávající z hydrolyzovaného kolagenu, kyseliny hyaluronové a základních vitaminů a minerálů vede k výraznému zlepšení hloubky vrásek a zlepšení elasticity a hydratace pokožky.

Chcete mít trochu hustší a pevnější vlasy, rozzářenou hladší pleť, silnější nehty a vyživené klouby, a to “bez práce” - jenom díky tomu, že budete pravidelně užívat doplněk stravy, který podle vědců prokazatelně funguje? Máte to mít. Taky jsme si to vyzkoušeli na vlastní “kůži”!

O přípravku více o přípravku Orca Collagen
Koupit koupit Orca Collagen
Reference vaše zkušenosti