Není kolagen jako kolagen. Ten s nižší molekulovou hmotností vyhrává!

Molekulová hmotnost kolagenu a jeho způsob zpracování je hlavním faktorem toho, aby se účinná látka dostala k cíli.

Kolagen je stavební látka lidského těla, které stářím postupně degraduje. Aby stárnoucí člověk tento proces zpomalil, potřebuje profesionálně zpracovaný kolagen se speciálními biologickými vlastnostmi. Pojídáním kuřecích chrupavek nebo gumových medvídků toho, aby měl zdravé klouby a hezkou pleť, bohužel nedosáhne. Kolagen sice v přirozené stravě přítomen je, ale tělo ho nedokáže dostatečně využít. Vstřebává se málo kvůli tomu, že má ve své přirozené podobě příliš vysokou molekulovou hmotnost. Přírodní, neboli nativní kolagen je také užitečný, ale studie prokázaly, že jeho účinnost je výrazně nižší. 

Pro začátek si pojďme připomenout znalosti z druhého stupně základní školy. Co to je vlastně molekulová hmotnost je? Molekulová hmotnost je váha molekuly dané chemické látky. Když se podíváme například na obrázek vodní molekuly, je složená z jednoho atomu kyslíku a dvou atomů vodíku, můžeme si představit, že každý z těch atomů má svou vlastní váhu. Když tyto váhy sečteme, dostaneme molekulární hmotnost molekuly vody. A stejně je to s kolagenem, akorát kolagenová molekula je mnohem složitější.

Jednotkou molekulární hmotnosti je Dalton a značí se zkratkou “Da”. Čím nižší tato hmotnost je, tím je pro tkáně snazší látku vstřebat.  Například kolagen v přirozené formě může mít molekulovou hmotnost až 100.000 Da, Oproti tomu například rybí kolagen, pokud je kvalitně za studena hydrolyzovaný, tak disponuje molekulovou hmotností méně než 3.000 Da, což mu zajišťuje velmi vysokou biologickou aktivitu a využitelnost. Nativní kolagen se dá najít ve všech druzích masa, nemá tedy smysl jej více suplementovat ve formě potravinového doplňku. 

Výživový specialista Miroslav Mlejnek nám na otázku, jak se kolagen dostává do tkání, odpověděl: “Malé peptidy kolagenu ve velikosti nano částic se prostřednictvím zažívacího traktu dostávají do lymfy, mezibuněčného prostoru tkání a krve. Dále putují přes buněčnou stěnu do buňky, které nesou stavební hmotu a rovněž informaci k zahájení tvorby mladého fyziologického kolagenu. Nativní kolagen tyto vlastnosti postrádá z jednoduchého důvodu. Je prostě pro tento proces moc velký. Tělo si jej musí nejprve rozložit na menší molekuly. Žádná studie dosud neprokázala, že by nativní kolagen jakéhokoliv typu byl schopen efektivněji vyživovat pojivové tkáně než hydrolyzovaný.”

Upravený kolagen, který se prodává jako potravinový doplněk, se vyrábí rozličnými metodami a z různých zdrojů (vepřový, hovězí, rybí a z mořských řas). V případě Orca Collagenu se používá kolagen rybí, který je zpracován metodou hydrolýzy za studena. Kolagen tak projde štěpením na kolagenní peptidy. Hydrolýzou se zkracují molekulové řetězce, tím se zvýší stravitelnost kolagenu, a naruší se jeho želatinová konzistence. Hydrolýza se obvykle provádí tak, že se do kolagenu přidávají enzymy, které štěpí bílkoviny, kterým se říká proteázy. Proces štěpení se v určitou chvíli zastaví pomocí zvýšení teploty. Pak je z látky odstraněna voda, čímž vzniká prášek kolagenních peptidů, který je dobře rozpustný. Pokud není kolagen štěpený, tak ho zkrátka tělo nedokáže správně využít, což už bylo prokázáno v mnoha studiích. 

Jedna z nich je z roku 2010 a jmenuje se “Absorpce a účinnost perorálně podávaného nízkomolekulárního hydrolyzátu kolagenu u potkanů”. Vědci zkoumali účinnost nízkomolekulárního kolagenu na krysách, s cílem zlepšení kvality života lidí s osteoporózou. Výsledek byl velmi pozitivní - organická hmota v kostech testované skupiny se zahustila.

V další studii z roku 2019 s názvem “Příprava nízkomolekulárních hydrolyzátů kolagenu: Současný pokrok, výzvy a budoucí perspektivy” se píše o tom, že používání nízkomolekulárních kolagenních peptidů v potravinách je přínosem pro jejich konzumenty. Co je nevýhoda, je poměrně komplikovaný proces metody hydrolýzy za studena, který je finančně náročný.

Další studie je z roku 2022 a jmenuje se “Perorální suplementace nízkomolekulárních kolagenových peptidů snižuje kožní vrásky a zlepšuje biofyzikální vlastnosti kůže”. Studie je randomizovaná, dvojitě zaslepená a kontrolovaná placebem. Závěrem studie je, že pleť účastníků se zlepšila ve všech ohledech - v elasticitě, hydrataci a tvorby nové tkáně - a to dokonce už po 6 týdnech. 

Mimochodem, pozor také na kolagenové krémy. Kolagen, který se nachází v krémech proti vráskám, má účinnost pouze krátkodobou, protože neproniká do hlubších vrstev pokožky, ikdyž povrch pleti po něm opravdu vypadá lépe. Aby kolagen pomohl proti stárnutí, je nutné ho užívat vnitřně ve formě kvalitně zpracovaného doplňku stravy.