Na akné kolagen? Proč ne...

Nejen na vrásky, nehty a vlasy - mořský kolagen pomáhá léčit i akné

Teenageři si stěžují na pupínky, dospělí zas na vrásky, a někteří lidé si dokonce "užívají" obojí najednou. I jim může pomoci kolagen tím, že léčí komplexně celý organismus a zmenšuje v těle zánět, a tak může ovlivnit i celkovou zánětlivost pleti. Kolagen je nejdůležitější protein lidského těla, který zajišťuje kvalitu tkání. Bohužel ho každým rokem pomalu ubývá. Pokles kolagenu v lidských tkáních se dá suplementovat doplňky stravy, které kromě vyplnění vrásek vyživují a posilují tělo na mnoha úrovních, a to je tak nejen omlazené, ale i odolnější vůči zánětu.

Kolagen sice není všelék, ale podle rozsáhlých vědeckých studií (některé jsme rozebírali v článku zde) má jeho užívání ve formě hydrolyzovaných peptidů tolik zdravotních benefitů, až je to téměř neuvěřitelné. Připomeňme si několik z nich: kolagen zlepšuje elasticitu pokožky a její schopnost se hojit, zvyšuje kvalitu vlasů a nehtů, podporuje růst hmoty uvnitř kostí, a ulevuje tak od bolesti kloubů, podporuje nárůst svalové hmoty a regeneraci po cvičení a další.

Co se zatím o kolagenu příliš neví, je to, jak dokáže tlumit zánět, uklidňovat hormony, posílit střeva a střevní mikroflóru - tím vším pak bojuje na mnoha úrovních, včetně toho, že dokáže podporovat prevenci a léčbu akné.

Díky svým vlastnostem může kvalitní, testovaný a dobře vstřebatelný kolagen, tedy Orca Collagen, udělat velkou radost lidem, kteří mají problémy s pupínky i v dospělosti. Ocení ho hlavně ženy s úporným cystickým akné, které je hormonálního původu a vznikají po něm výrazné jizvy. Správná a pravidelná dávka kvalitního kolagenu pomáhá posilovat strukturu a obranyschopnost pokožky, a ta je pak méně náchylná k tvorbě zánětů a ucpaných pórů. U pupínků, které se už objevily, kolagen urychluje hojení a zlepšuje vzhled starých jizev vzniklých po akné.

Pojďme se podívat podrobněji na to, jakým způsobem kolagen ovlivňuje naše tělo a jak se jeho zdravotní benefity poskládají do té podoby, že dochází k redukci akné.

Kolagen léčí povrch střev a snižuje tím jejich zánět

Když je střevní sliznice narušena, škodlivé toxiny a bílkoviny z jídla a léků mohou pronikat do krevního oběhu a vyvolávat záněty. Kolagen dokáže zacelit střevní výstelku, čímž snižuje riziko výskytu ”syndromu propustného střeva”, Tato nemoc narušuje proces čištění těla od toxinů, ale zajištěním dostatečného přísunu kolagenu se dají střeva posílit, aby jimi neprostupovaly škodlivé látky, a tak se sníží celková zánětlivost v těle.

Kolagen zvyšuje rozmanitost střevního mikrobiomu

Nevyvážený střevní mikrobiom, který je často způsobený špatnou stravou nebo stresem, může také přispívat k zánětům kůže. Vědecké studie dokazují, že kolagen pozitivně ovlivňuje rovnováhu bakterií ve střevech a podporuje tak zdravější mikrobiom. Při konzumaci vysoce kvalitního mořského kolagenu s nízkomolekulárními peptidy, jakým Orca collagen je, můžete mít lepší zažívání - a společně s uzdravováním střev se současně uzdravuje i akné. Stav trávicí soustavy akné totiž velmi intenzivně ovliňuje.

Kolagen bojuje proti akné tím, že kontroluje celkový zánět v těle

Hydrolyzované peptidy mořského kolagenu potlačují zánětlivé proteiny, jako je IGF-1, a potenciálně tak snižují četnost a intenzitu výskytu akné. Peptidy kolagenu vykazují silné imunomodulační a antioxidační vlastnosti. Snížením zánětu v těle pomáhá příjem kolagenu zmírnit akné, které je důsledkem zánětlivých procesů v těle. Akné může mít ale i další příčiny - hormony.

Kolagen pomáhá regulovat hormony

Polovina lidstva má zkušenost s tím, že se jim pár dní před menstruací zhorší pleť. Vykyvující se hladiny kortizolu a estrogenu pak vedou k zánětům kůže, obzvlášť v oblasti kolem brady. Aminokyseliny kolagenu pomáhají tyto hormony regulovat a předcházet tak výskytu kožních problémů. Navíc kolagen obsahuje glycin, který podporuje játra při odstraňování nadbytečných hormonů, což přispívá k hormonální rovnováze v organismu.

Kolagen urychluje hojení pleti a blednutí jizev po akné

Chronický zánět v hlubších vrstvách kůže, neboli také cystické akné, často vede ke vzniku jizev a pigmentových skvrn. Kolagen má nejen silné protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat celkový zánět v těle, ale když už se pupínek objeví, kolagen usnadňuje hojení a tvorbu hezčích jizev.

Neplatí čím víc, tím líp

Doplňky s kolagenem mají sice minimum nežádoucích účinků a alergických reakcí, ale jako u všeho, co si do těla dáváme poprvé, bychom si měli dávat pozor. U kolagenu bychom proto měli dbát na správné dávkování - není to tak, že čím víc kolagenu, tím lépe. Když ho užíváme příliš mnoho, než je naše tělo schopné vstřebat, může se nadměrně aktivovat tvorba kožního mazu - jakoby jste se vrátili do puberty. A akné se tak naopak zhorší. Proto užívejte doporučenou denní dávku, nebo i menší. 6000 mg mořského hydrolyzovaného kolagenu, které dávka Orca Collagenu obsahuje, je optimální dávka, kolik lidské tělo vstřebat dokáže. Každé tělo je trochu jiné, proto někomu může vyhovovat menší dávka. Pokud budete dodržovat správné dávkování, můžete se už po pár týdnech těšit z kontinuálního zlepšování pleti a příjemnějšího pocitu z pohledu do zrcadla.